Камідь ксантану
Камідь ксантану Е415
Технологічні функції Загущувач, стабілізатор, гелеутворювач, засіб для капсулювання.
Синоніми Ксантан, камедь кукурудзяного цукру; англ. xanthan gum, xanthan; ньому. Xanthan; фр.gomme xanthane.
CAS №: 7758-16-9
Фізико-хімічні властивості: pH 1% -го розчину 3,7-4,4 (дігідропірофосфат); хор. розч. в воді.
Склад Біополімер, що складається з pD-глюкози, aD-манози і aD-глюкуронової кислоти в співвідношенні приблизно 3: 3: 2, частково етерифікованих оцтової та піровиноградної кислотами
Органолептичні властивості Білий або сірувато-білий сипучий порошок без запаху і смаку.
Природне джерело У міжклітинній речовині культур Xanthomonas campestris на цукровмісних субстратах.
Застосування: Ксантанова камідь є дуже сильним загусником, чия дія абсолютно не залежить від кислот, солі, нагріву та механічного впливу. При взаємодії з іншими загусниками, особливо камеддю ріжкового дерева, ксантанова камідь утворює тиксотропні, що плавляться при 80-90С гелі. Завдяки хімічній стабільності та незалежності від зовнішніх впливів ксантанова камідь особливо придатна для загущення та / або желювання сільнокислих і солевмісних продуктів. Надає стабілізуючу дію на емульсії, суспензію та піну.
Звичайно використовувані кількості (г / кг): соуси, майонези 1-4; молочні продукти 203; фруктові та овочеві консерви 1-2; напої 0,2-0,5.
Інші галузі застосування: косметика, фармацевтика, лакофарбова промисловість, нафтопереробка.