ru

Лимонна кислота

Лимонна кислота Е330

Технологічні функції Регулятор кислотності, підкислювач, стабілізатор забарвлення, синергист антиоксидантів, каталізатор гідролізу та інверсії.

Синоніми 3-Гідрокси-3-карбоксіпентан-1,5-Діовен кислота; англ. citric acide; p-hydroxytricarballytic acid; ньому. Citronensaure, Zitronen-saure; фр. acide citrique.

Емпірична формула С6Н8О7 • Н2О.

CAS №: 77-92-2 (безводная); 5949-29-1 (моногидрат)

Фізико-хімічні властивості: Хор. розч. у воді: СР розч. в спирті; не розчин. в орг. розчинниках. Тпл 153 С (б / в), близько 70С (моногідрат); pH 1% -го розчину 2,2.

Природне джерело Міститься майже у всіх фруктах, хвої, листках бавовнику.

Застосування: Лимонна кислота є широко застосовуваної смаковою добавкою, наприклад в напоях (в т.ч. винах) 2-4 г / л; підкислених фруктових продуктах 10-20 г / кг; рибних продуктах, овочевих консервах майонезах 3-10 г / кг; морозиві, десертах, салатах, харчових концентратах 1-3 г / кг; як допоміжний в-ва при бланшировании овочів і фруктів, а також при обробці свіжої риби і у виробництві жирів.

Зазвичай лимонна кислота використовується в харчовій промисловості у вигляді водного розчину концентрації від 20 до 50%, який готують 1-2 рази на зміну. Температура води, використовуваної для приготування розчину, повинна бути не вище 25С. Лимонна кислота використовується як каталізатор у виробництві інвертного сиропу, синергиста антиокислювачів жирів і жировмісних продуктів, стабілізує закисне залізо у мінеральних водах у кількості до 100 мг / л, запобігає коагуляцію білку у поверхневому шарі сосисок. Лимонна кислота дозволена для роздрібного продажу населенню і застосування в домашніх умовах.

Лимонна кислота по ГОСТ 908-79 «Кислота лимонна харчова. Технічні умови »внесена до переліку сировини в ГОСТ 7457-91« Консерви рибні. Паштети. Технічні умови », ГОСТ 7231-90« Томати консервовані. Загальні технічні умови », ГОСТ 18487-80« Страви консервовані обідні для спецспоживачів. Технічні умови », ГОСТ240-85« Маргарин. Обшщіе технічні умови », ГОСТ 28685-90« Вина ігристі .. Загальні технічні умови », ГОСТ 657-79« Соки плодові та ягідні з цукром. Загальні технічні умови », ГОСТ 7190-93« Вироби лікеро-горілчані. Загальні технічні умови », ГОСТ 12712-80« Горілки і горілки особливі. Технічні умови », ГОСТ 27907-88« Горілки для експорту. Загальні технічні умови », ГОСТ 7208-93« Вина виноградні і виноматеріали виноградні оброблені. Загальні технічні умови », ГОСТ 13741-91« Коньяки. Загальні технічні умови »ГОСТ 13918-88« Радянське шампанське. Технічні умови », ГОСТ 51272-99« Сидри. Загальні технічні умови », ГОСТ 30004.1-93« Майонези. Загальні технічні умови ».

Інші галузі застосування: також використовується при отриманні емульгаторів і складних ефірів.