Сорбат калію
Сорбат калію Е202
Технологические функции Консервант.
Синонимы Калиевая соль сорбиновой кислоты; англ. potassium sorbate; нем. Kaliumsorbat; фр.sorbate de potassium.
Органолептические свойства Белый кристаллический порошок или гранулят почти без запаха, с горьковатым вкусом.
CAS №:24634-61-5
Фізико-хімічні властивості: Тпп -270С (з розкладанням). Розч. у воді (1380г/л); погано розч. в етанолі.
Застосування: Сорбат калію пригнічує дію на дріжджі, цвілеві гриби
і деякі види бактерій, блокуючи ферменти. Сорбат калію так само, як і сорбінова
кислота, не володіє мікробіцидною дією, він тільки уповільнює розвиток
мікробів, тому додавати сорбат є сенс тільки у гігієнічно чисті харчові
продукти і сировину. Деякі мікроорганізми можуть навіть розщеплювати і
засвоювати сорбат.
Застосовують сорбат калію для консервування рибних, фруктових продуктів, ковбасних виробів, безалкогольних напоїв, молочних продуктів, сирів, кондитерських виробів і т.п. в кількості до 0,2% (у перерахунку на кислоту), у винах із залишковим цукром для запобігання переброджування у кількості до 200 мг / л (у перерахунку на кислоту), для обробки проти цвілі желатинових плівок на м'ясопродуктах, поверхні хліба та хлібобулочних виробів, сухофруктів, пакувальних матеріалів для харчових продуктів.