ru

Трифосфат натрію (5-заміщений)

Трифосфат натрію (5-заміщений) Е451

Технологічні функції Регулятор кислотності, емульгуюча сіль, стабілізатор, фіксатор забарвлення, синергист антиоксидантів.

Синоніми Триполифосфат натрію, натрійтрифосфат; англ. pentasodium triphosphate, pentasodium tripolyphosphate, sodium triphosphate; ньому. Pentanatriumtriphosphat, Pentanatriumtripolyphosphat, Natri-umtriphosphat; фр. triphosphate de pentasodium, tripolyphosphate de pentasodium, triphosphate de sodium.

Емпірична формула Na5O10P3.

CAS №: 7758-29-4

Фізико-хімічні властивості: Xop. розч. в воді; не розчин. в етанолі.

Зовнішній вигляд Білий, злегка гігроскопічний порошок або гранули.

 Пірофосфати Е450

(i) ДІГІДРОПІРОФОСФАТ НАТРІЮ; (ii) МОНОГІДРОПІРОФОСФАТ НАТРІЮ

Технологічні функції Стабілізатори, вологоутримуючі агенти, регулятори кислотності, емульгуючі солі, фіксатори забарвлення, синергисти антиоксидантів.

Синоніми Кислий пірофосфат натрію, гідропірофосфат натрію, дінатрійпі рофосфат, трінатрійпірофосфат; англ. disodium dihydrogen diphos-phate, disodium dihydrogen pyrophosphate, acid sodium pyrophosphate, trisodium diphosphate, trisodium hydrogen diphosphate, trisodium pyrophosphate; ньому. Dinatriumdihydrogendiphosphat, Trinatriumhydrogen-diphosphat; фр. diphosphate de disodium, diphosphate de trisodium.

Емпірична формула Na2H2P2O7 (дігідропірофосфат натрію); Na3HP2O7 (моногідра-пірофосфат натрію).

Застосування: У харчовій промисловості використовується у формі гексагідрату у виробництві м'ясних і рибних консервованих і швидкозаморожених продуктів для поліпшення текстури, а також у виробництві плавлених сирів в якості солі-плавника. Часто використовується разом з іншими фосфатами і цитратами. Один або у поєднанні з іншими стабілізаторами застосовується у виробництві вершків, згущеного молока, сухих молока та вершків.

Трифосфат натрію за ГОСТ 13493-86 «Натрію триполіфосфат. Технічні умови »внесено до переліку сировини в ГОСТ 18236-85« Продукти зі свинини варені. Технічні умови », ГОСТ 18255-85« Продукти зі свинини копчено-варені. Технічні умови », ГОСТ 23670-79« Ковбаси варені, сосиски і спрделькі, хліби м'ясні. Технічні умови".

Інші області застосування: у виробництві миючих і чистячих засобів, ПАВ у виробництві цементу, в текстильній промисловості.